5 Thuis werk tips
Tips

5 Thuis werk tips

In deze barre tijden waarin veel mensen thuis werken geef ik wat tips om thuis productiever te werken.

1. Maak een speciale werkruimte.
Dat je niet op kantoor bent wil niet zeggen dat je geen kantoor kan hebben. Probeer niet in je kamer of op de bank te werken, dit zijn ruimtes die verband houden met vrije tijd. Probeer een specifieke kamer of ruimte in je huis in te richten voor werk. Dit helpt ook met de hoeveelheid afleiding en prikkels van buitenaf.

2. Spreek regels af met de andere mensen in huis.
Zorg dat je duidelijke regels afspreekt met de andere mensen in huis. Als je bijvoorbeeld kinderen hebt die thuis zijn van school terwijl jij aan het werk bent hebben ze duidelijke regels nodig over wat ze wel en niet kunnen doen. Denk hieraan bijvoorbeeld aan geluid maken of je storen. Daarnaast wil het feit dat je thuis bent en bijvoorbeeld voor huisdieren kunt zorgen niet zeggen dat andere huisgenoten ervan uit moeten gaan dat je dit nu altijd zult doen. Als dat is hoe je ervoor kiest om de huishoudelijke klussen te verdelen, is dat prima, maar als je het gewoon standaard op je neemt, voel je je misschien misbruikt en kan je productiviteit eronder lijden.

3. Zorg voor achtergrond geluid.
Op kantoor is er eigenlijk altijd wel geluid. Denk bijvoorbeeld aan voorbij lopende collega’s, de radio, het verkeer buiten. Thuis kan het, zeker in deze periode, akelig stil worden. Zorg daarom voor wat achtergrond geluid. Dit kan bijvoorbeeld de radio zijn of een podcast. Zorg er wel voor dat als je bijvoorbeeld de TV aan zet dat je niet te veel afgeleid wordt.

4. Houd contact met andere mensen.
Onthoud: je werkt vanuit huis, niet vanaf een andere planeet. Interactie met andere mensen gedurende je werkdag is niet verboden, zelfs al zijn het niet je collega’s. Sterker nog het is geen slecht idee om iemand anders te zien en te spreken gedurende de dag, zeker als je de hele dag alleen thuis zit. Het is natuurlijk niet altijd mogelijk of verstandig om met mensen af te spreken. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg online oplossingen om mensen te spreken of te zien, denk aan bijvoorbeeld skype of discord.

5. Blijf niet de hele dag binnen.
Thuis blijven wil natuurlijk niet zeggen dat je ook de hele dag binnen moet blijven. Telefoongesprekken kunnen vaak ook gewoon vanf het balkon of in de tuin. Of probeer bijvoorbeeld eens een half uurtje in de tuin of op het balkon met je laptop te werken. Houd er een beetje variatie in zodat je productief kunt blijven, zelfs als je even niet op een officiële werkplek zit.